Coolshop

lauantai 22. helmikuuta 2014

Koska kuluttajasta tulee kuningas?

                                                                                                             22.2.2014

Eikös kuluttajan tulisi aina olla kuningas, kuitenkin siitä positiivisessa mielessä. En tarkoita siis sitä kuluttajien ryhmää, joka pyrki reklamaatiotulvien kautta hyötymään absoluuttisen edun itselleen tuotteesta kuin tuotteesta. Kaikille kulutustuotteita valmistaville itse ostajan luulisi olevan kuningasasiakas. Nykypäivänä tuskin juuri kukaan voi valita asiakkaitaan. Kilpailu on kovaa. 

Toisin tuntuu olevan silloin kun puhutaan välttämättömistä tarpeista tai energiasta. Toki kartellin tapaisen toiminnan välttämiseksi jonkin verran hintakilpailua esiintyy. Hyvänä esimerkkinä polttoaineet, perushinta on kuitenkin "kohdallaan".  Korkeita hintoja perusteellaan Suomen korkealla verotuksella. Ja - toki, yrittäjän pitää pystyä elinkeinon harjoittajana saamaan myynnistään elantonsa. 

Yhtälailla sähkömyynnissä eri sähköyhtiöiden välillä hintahaarukka on usein  varsin kapea. Internetistä löytää useampia sivustoja, joissa sähköntuottajien hinnoittelua voi kilpailuttaa.  
Sanonta: "Pienistä puroista syntyy joki.", lienee yksittäisen kuluttajan lohtu. Silloin kun sähkölaskusta saa kilpailutuksen kautta napsaistua vuositasolla pois muutaman kymmenen tai jopa sata euroa, lienee aika vaihtaa liittymää. Verkon omistaja tosin voittaa aina, sähkön siirtomaksua kun ei voi kilpailuttaa. 

Siihen aikaan kun viime vuoden (2013)  lopulla lähdimme investoimaan aurinkoenergiaan kotitaloutemme sähkön kulutuksen osittaiseen korvaamiseen, en vielä ymmärtänyt miten paljon aihe ihmisiä kiinnostaa. Onhan noita aurinkopaneeleita kohtuu usean talon katolla.  
Raflaavaksi asian taitaa tehdä se, että nykyinen sähkön tarjoajamme on sitoutunut myös ostamaan mikrotuotantolaitoksemme yli jäävän sähkön. Tämä lienee vielä monille aivan uusi asia. Kiinnostus kasvaa, kun kuvitellaan tämän seikan tuovan mikrotuottajalle varallisuutta. Varmasti jokinen euro tuloa saattaa kotitalouteen tullakin, kuoletusaika investoinnille on kuitenkin useita vuosia tai kymmeniä vuosia. Pankin paneeleita ne ovat vielä pitkään.  

Jotain kuvaa tuotannostamme antaa, nyt talven pimeimpien kuukausien tuotto; Se vastaa meidän taloudessamme noin kahden vuorokauden kokonaiskulutusta. 
Tässä asiassa kuluttaja näyttää muuttuvan kuninkaaksi, silloin kun  kuluttajan roolimme muuttui mikrotason tuottajaksi. Kiinnostus asiasta ainakin on kohdallemme kasvanut. 
...mutta pienistä puroista. 

YLE, Kuningaskuluttaja, 20.2.2014 

Kai Mattsson  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti