Coolshop

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Takatalvi ??Voiko maaliskuussa jo puhua takatalvesta?

Useinhan kyse on odotuksistamme ja pettymisestä tai siitä kuinka ne eivät vastaa toisiaan. 
Niin se on monena keväänäkin, tänä vuonna erityisesti, koska kevät on niin varhainen. Talvi on ollut varsin poikkeuksellinen ja niin myös kevät; netistä löytää läjäpäin kuvia siitä miltä vuosi sitten näytti samaan aikaan kuin nyt. Pääosin nuo kuvat kertovat sitä kuinka maa on tänä vuonna paljaana, niin viime vuonna samaisessa paikassa lunta oli vielä metri tolkulla. 
Vieläkö sitä lunta tulee "tupaan"?!

Kevät aurinko piristää aina, meiltä erityisesti tänä keväänä: Onhan ensimmäinen kevät kun seurailemme minkä verran saamme aurinkoenergiaa kevään paisteesta.
Pienenä ”takatalvena” koimme sen, kun paikallinen verkonhaltija ei enää näytäkään sähkökulutustamme Internet-palvelunsa kautta kilovattikulutuksen mukaan, vaan meidät rinnastetaan teollisempaan tuotantoon. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että live-seuranta netin kautta on megawateissa. Toisin sanoen pienin arvo taulukossa on 0,001 mWh, mikä ensi tuntumalta tuntuu pienkuluttajalle turhan karkealta asteikolta. Ennen kulutuksen näki parhaimmillaan 10 W tarkkuudella. Pitänee siis vielä tutustua ohjelmaan lisää – oppi ja ikä kaikki.

No, tämä on ehkä pieni harmi siihen iloon verrattuna, mitä tämä aikainen kevät tuo tullessaan. Tänä aamuna (27.3) mikrotuotantolaitos ”heräsi henkiin” jo klo 6:45. Kun kevään kuulaat ilmat antavat jo lähes täysiä tehoja tuotantoon, niin ei voi kuin hymäillä aina aurinkoisina päivinä.  Kulutusta seuranneena parhaimmillaan tuotto meidän 5 kWp:n mikrotuotantolaitos vastaa arviolta n. puolta normaalin päivän sähkötarpeesta. kWp-termi on siis se maksimiteho(piikki), jonka tuotantolaitos voi erinomaisella kelillä tuottaa
.

Kulutuskäyttäytymiseen mikrotuotantolaitoksen hankkiminen on tietysti vaikuttanut. Ei niinkään, että nyt tuhlailtaisiin sähköä, mutta kodinkoneiden käyttöajankohdat ovat muuttuneet. Ennen kun kaikki pyykki & pesukoneet kävivät yöaikaan yösähköllä, niin nyt tilanne on toisin päin. Jos vain aurinko vähääkään paistaa, niin ainakin meillä on jo hyvin opittu, että ei kun koneet käyntiin. Ostettava sähkö on kuitenkin niin paljon arvokkaampaa kuin myytävä. Ehdottomasti paras hyöty omalle taloudellemme koituu silloin, kun voimme käyttää tuotantolaitoksen sähkön omaan tarpeeseemme, eli kuormittaa kulutusta juuri sopivasti tuohon aikaan. 
Käytäntö varmasti sitten aikaa myöten opettaa, mikä on sopivaa kuormitusta, kunhan kulutuksen seurantaa oppii käyttämään myös parhaiten hyödykseen.

Kai Mattsson
www.meritime.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti