Coolshop

Tuesday, April 29, 2014

159 päivää



..melkein tekisi mieli sanoa, että 158 päivää.
No, mutta silloin oli vasta 997,99 kWh:n tuotto, joten pitänee sanoa;  159 päivää mikrotuotantolaitoksen omistajana ja ensimmäinen 1000 kWh rajapyykki tuli täyteen. 

Tämän vuoden (2014) aikainen kevät ja varsin aurinkoiset ilmat ovat kyllä olleet niin kovin suosiollisia aurinkoenergian keräämiseen. Parhaimpina päivinä, nyt huhtikuussa tuotantoa on jo tullut lähes täydeltä teholta, eli hetkittäin jo yli 4,3 kWh:n tuntia kohden. Viiden kilowatin tuotantolaitokseksi tuo saattaa jo olla niitä maksimitehoja. Päivä tasolla ennätys toistaiseksi ajoittuu  huhtikuun 24:lle päivälle, jolloin sähkön tuotanto meidän taloudessamme oli 32,918 kWh päivä aikana. Tarkemmin sanottuna kello 06:00 ja 21:00 välisenä aikana. Tuleepahan siis tuota auringonnousu ja –lasku ajankohtia tarkkailtua myös entistä tarkemmin. 

Itse olemme olleet systeemiin varsin tyytyväisiä. Jokunen ulkopuolinen on arvostellut paneeliemme sijoittelua. Talon erkkerit, jotka siis enimmäkseen aamuin, mutta myös jonkin verran illoin varjostavat osaa tuotantolaitoksemme paneeleista on joissain keskusteluissa saaneet arvostelua ja systeemin lyttäystä. OK - näin ehkä asia onkin, mutta pääsäätöisesti sähköä tulee siis nyt jo aurinkoisena päivänä  15 tunnin ajan. Onneksi paneelit tuli asennettua kahteen eri ryhmään, jolloin toinen ryhmistä, minkä kaikki paneelit ovat talon harjan läheisyydessä, tuottaa maksimaalista tuotantoa koko valoisen ajan. 
Tämä vuosi saattaa olla poikkeuksellinen, vaan eipä tuo suuta juuri mutruun laita. Puolipilvisenäkin päivänä olemme päässeet n. 25 kWh:n tuotantoon. Maaliskuu tuotti meille vajaat 440 kWh ja nyt huhtikuussa päästään parisataa kilowattituntia parempaan tulokseen. Tällä matematiikalla seuraava tuhannen kWh:n etappi tulisi täyteen joskus Juhannuksen kieppeillä, jos vain aurinkoisia kelejä riittää. 
Paras hyöty hommasta on tietysti se, jos tuon sähkön saa hyvin itse käytettyä. Äkkiseltään laskettuna 1000 kWh euromääräisenä tarkoittaa 5,5 sentin keskihinnalla n. 55 euron säästöä ostetun sähkön suhteen ja tähän jos lisää siirtomaksun, niin ollaan ehkä ensimmäisen satasen säästössä. Se kaikki, mikä on ollut ylimääräistä ja on siirtynyt verkkoon on vielä häviävän pientä .. palautus siitä määrästä on varmaan vitosen luokkaa. Pientähän nämä tietysti vielä ovat lainarahoituksen lyhentämiseen. 
Päivät vielä pitenee kuutisen viikkoa, joten niiden päivin tuottoa odotellaan mielenkiinnolla. 

Kai Mattsson 
www.meritime.net

No comments:

Post a Comment