Coolshop

Thursday, January 9, 2014

Kukon askelin eteen päin




Joulu, 2013, oli kyllä pimeydessään vertaansa vailla. vaikea on muistaa koska joulu olisi ollut niin musta, jos nyt mustan eri sävyjä voi ylipäätään mitata. Tilastojen mukaan muitakin mustia jouluja 2000-luvulla meillä, ainakin etelä Suomessa on ollut. Jotenkin vain tuntui, että lähes vaakaan satava vesi sai joulun mustaakin mustemmaksi.
Nyt ollaan jo uuden vuoden alulla ja vanhakansan sanonnan mukaan päivä on jo kukon askeleen pidempi - tai itse asiassa jokusen askeleen. Vaan paljonko tuo mahtaa olla?

Kukon askeleen etymologisesta mitasta on hieman vaikea saada mitään selvitystä, joten määre lienee hieman epämääräinen. Maallikkona ajattelisin sen jotenkin liittyvän esimerkiksi auringon jättämän varjon pituuteen.

Vaan minkä varjon?
Kun vuoden vaihteessa tuntui, ettei se päivä edes alkanut, niin miten ihmeessä voi aurinko luoda varjoa?
Ylen tieteen stiiknafuulia blogista (Ma 04.02.2008, Jari Mäkinen) löytyi aitoja kansalaistemme perimätietoon liittyviä selityksiä kukon askeleen mitalle. Kyse on siis vertauksesta päivän mitan pitenemisestä vuoden lyhimpään päivään verrattuna, talvipäivän seisaukseen.
Ja todellakin erään tiedon mukaan se oli ikkuna puitteen luoman varjon siirtymän mitta. Toisaalta joillekin se on ollut vain tuntuma siitä, että päivä on jo hitusen pidempi. Sen on myös oletettu liittyvän kukon aamuvirkkuuteen ja näin päivän aikaisempaan alkamiseen;

Tässä, Kari Hokkasen selitys asiasta:
 "Lapsena minulle kerrottiin (olen nyt 65v.) että se johtuu seuraavasta: Kukolla (ja kanoilla) on tapana herätä auringonnousun aikaan. Koska jouluna aurinko nousee hieman aikaisemmin kuin edellisenä päivänä, kukko ehtii silloin astua askelen tai pari enemmän kuin aikaisemmin."
Myös Veikko Tuomisen kertoma selitys oli kiehtova;
 "Kukonaskel ei ole pituusmitta, vaan aikamääre. Kukolla on nimitäin tapana
 seistä askelten välillä hetken aikaa (muutaman sekunnin) yhdellä jalalla."
 
Yhtä kaikki - kukon askeleet ovat lyhyitä. Toisaalta, jos kukkoa pääset koskaan seurailemaan, niin eivätpä nuo askeleet aina ole tasamittaisia. Tarkoittaako se siis myös sitä, että kevättä kohden kun käymme, niin välillä toiset päivät ovat valoisampia ja pidemmän tuntuisia kuin toiset. Ota niistä selvää.
Mitä jos päivän pituuden voisi jotenkin mitata? No voihan sen.

Perinteisesti päivän mitan saa helposti selville (mm. netin kautta) kun tutkiin auringon nousu ja lasku ajankohdat.  Pirkanmaalla kukonaskeleen mitaksi joulun tienoilla tulee tasan yksi minuutti. Mitä tästä sitten voi päätellä? ..että kukko on tähän aikaan vuodesta niin kohmeessa, että siltä menee minuutti yhden askeleen ottamiseen? Niinkö???

Otetaanpas tähän ihan uudenlainen mittaus tapa.
Viime marraskuussa kotitaloomme asennettiin 5000w edestä aurinkokennoja etelän puoleisen katon lappeelle sähkön talteenottoa varten. Pääsimme osallisiksi Oulun Sähkömyynti Oy:n pilottikokeiluun mikrotuotannosta oman kotitaloutemme käyttöömme. Mikäli jossain vaiheessa sähköä siunaantuu niinkin paljon, että emme sitä kaikkea saa käytetyksi, niin Oululaiset ovat sen auliisti luvanneet meiltä ostaa.
Kukon askel -vertaus perimätiedossa tarkoitti sitä kuinka paljon pidempi esimerkiksi Tapaninpäivä oli joulupäivää.  No - tänä vuonna oli ihan turha odottaa mitään energiatuotantoa edes mikrotasolla noina sateisina päivinä. Vuoden 2013 kaksi viimeistä päivää kuitenkin antoivat pilkahduksen valosta. Päivät olivat keliltään ainakin meidän tontilla hyvin samantapaiset, eli harmaan samat sävyt toteutuivat molempina päivinä Olin varsin yllättynyt, että uusi mikrotuotantolaitoksemme sai päivistä mitään tuotantoa aikaiseksi.
Joulukuun 30 päivänä tuo reilun 30 neliön lape ala kennostoja toi kotitalouteemme juhlalliset 146 W omaa energiaa, seuraavana päivänä vastaava lukema oli 218 W. Eipä silti, jokainen watti on kotiin päin. Erotukseksi noiden kahden päivän tuotannon välille tulee 72 W.
Tässäpä teille siis uusi määre kukon askeleelle, 72 W aurinkoenergiaa.
Eihän tuo nyt oikeastaan mitenkään liity kukkoon, päivän pituuteen valon määrän lisääntymisenä ehkä kuitenkin. Itse asiassa se on positiivisesti ajateltuna n 49 % enemmän valoa ja energiaa edelliseen päivään verrattuna. Ei huono!
Olkoon miten vain, jätetään perimätiedolle sen kunniakas arvo.
Nyt kuljetaan kohti aurinkoisempaa ja valoisampaa aikaa kukon askelin; välillä tepsutellen ja välillä juosten.                                                                                                                                                                                                                                                              

No comments:

Post a Comment