Coolshop

Tuesday, June 17, 2014

Futurenerginen älytalo



Kesäkuun 11 päivä pääsin kutsusta Oulun Sähkönmyynnin aurinkoenergia-iltaan, tilaisuus pidettiin energiatalolla.

Sain myös mahdollisuuden kertoa omista kokemuksistani heidän järjestämän aurinkoenergiapilottikokeilun puitteissa pienimuotoisen powerpoint-esityksen kautta. Tilaisuus oli lämmin henkinen ja kotoisa sekä tietysti kovin informatiivinen. Onnittelut vielä Oulun Sähkömyynnin väelle saamastaan ”Vuoden ilmastoteko”-tunnustuksesta.

Itse ainakin koin, että sain uusia ajatuksia ja vielä tarkemmin voisi miettiä omaa energiakulutustamme tai tapojamme. Tietysti tulee pitää se järki päässä, että haluamme jokainen tietynlaisen elintason ja siihen kuuluu kiinteänä osana omat mieltymykset; Kaikki se, mikä tekee olemisen miellyttäväksi ja tuo mielihyvää. Kaikkea ei siis pidä, eikä sovikaan miettiä vain kulutuksen suhteen – elämässä tulee olla nautintoja.


Miksi valitsisimme aurinkoenergian?

Monille se on henkilökohtainen kannanotto ja ympäristöteko, saamme näin pienennettyä hiilijalanjälkeämme. Se myös vähentää meidän tarvetta ostaa ulkopuolista energiaa, joten se on myös pienkuluttajalle säästötoimenpide arkisten kulujen vähentämiseen. Järjestelmän takaisinmaksuaika on tietysti oma asiansa ja se on vielä kysymysmerkki, mihin ainakaan allekirjoittaneella ei ole selkeää vastausta. Omien kokemustemme mukaan, näyttäisi siltä, että asiantuntijoiden laskennalliset arviot ovat aika varovaisia ja tuotanto 5kWp:n laitoksesta näyttäisi korvaavan sijoituksen nopeammin kuin mitä ensi alkuun annettiin ymmärtää.
Suomessa aurinkoenergiaan ei vielä ilmeisesti kovin paljoa uskota. Siitä kertoo se huomio, jonka mekin olemme saaneet sen jälkeen kun mikrotuotantolaitos katollemme asennettiin. Toisaalta, mielenkiintoista oli myös kuulla, että siinä kun esim. Saksassa tuotantotavoite aurinkoenergialle vuoteen 2020 on 45 Twh, niin Suomessa tavoitteemme on pyöreä nolla. Nolla tavoite johtunee varmaan siitä, että aurinkoenergiassa ei uskota olevan samanlaista tavoitteellisuutta ja toteumaa kuin esim. tuulivoimassa. Suomessa on tapana panostaa tukien toimesta ilmeisesti vain aina yhteen tuotantotapaan kerrallaan – nyt se on juurikin tuulivoima. Tämä on tietysti mielenkiintoista, koska olen ymmärtänyt, että sen hyötysuhde siinä on huonompi kuin aurinkoenergiassa ja investointikulut ovat kalliimpia. Toisaalta tuulienergia isommallakin kapasiteetilla on paremmin tuottavaa ympäri vuoden, kun taas aurinkoenergia on heikointa juuri silloin kun lisäenergiatarpeemme on suurin.



Kokouksen paras tuotos tuli sitten varmaan kotimatkalla. Parin tunnin keskustelu lähienergiasta ja sen kehittämisestä kotitalouksien näkökulmasta sekä suklaasta ja energiajuoman sekoituksesta saatu sokerihumalan sai ajatukset lentämään pitkällä kotimatkalla Oulusta Pirkanmaalle. Mieleeni painui applikaatiot, joita on jo saatavilla älypuhelimiin sähkönhinnan seurantaan sekä energiakulutuksen tarkempi seuranta ja optimointi.

Energiatalouden saisi omakotiasumisessa ihan toiselle tasolle, jos vain käytettäisiin hyväksemme sen kaiken tietotaito, mitä meidänkin kotimaamma on tunnettu. Työelämässä olemme jo monet tottuneet seuraamaan erilaisia prosesseja hyvinkin tarkasti, mutta kodeissamme asiat eivät vielä ole näin. Nykyiset tuotantojärjestelmät voisi kehittää sen suuntaisiksi, että ne voisivat myös varastoida ylimääräisesti tuotettua sähköä (paremmin) myöhempään käyttöön. Sähköä voisi käyttää yöaikaan tai muuten huonomman tuoton ajankohtana. Tämä vaatisi nykyiseen järjestelmään akkulatauksen mahdollisuuden, tähänkin kuulemma jo löytyy tekniikkaa ja tarvittavia inverttereitä.
Talotekniikkaa pitäisi vain viedä eteenpäin niin, että automatiikka seuraisi myös sitä, miten ja koska sähköä varastoidaan ”takapihalla betonilaatan alla oleviin sauvoihin” ja koska sen voisi siirtää takaisin oman talouden käyttöön. Nykyisin talotekniikka esim. maalämpöä käytettäessä seuraa jo ulkolämpötilaa ja tekee sen mukaan tiettyjä säätöjä lämmöntuottamiseen. Miksi ihmeessä emme voisi myös seurata ”luminassi-anturilla” ulkoilman valoisuutta ja auringon valon määrää? Tämän anturin perään voisimme valjastaa kotitalouksiemme erilaisia laitteistoja; ilmastointi, ilmanvaihto, lämmitys, mahdollisesti valaistuksen jne. Anturin tehtävänä olisi muuttaa laitteistojen käyntitunteja tai tehoja sen mukaan kuinka paljon sähköä pystymme itse tuottamaan. Käyttäjä tietysti voisi itse määritellä nuo raja-arvot. Teknologia kaikkeen tähän on jo olemassa, näin voisimme optimoida oman sähkönkäyttömme varsin perusteellisesti.

Vielä jos ajatusleikkiä jatkaisi pidemmälle, voisi sähkön hintaa seuraavan applikaation valjastaa systeemiin niin, että pientuottaja voisi valita myös sen ajankohdan, jolloin hän myisi sähköään verkkoon. Applikaatio seuraisi sähkön pörssihintaa ja meidän asettamamme ylärajan saavutettuaan se automaattisesti alkaisi siirtää ylituotantona saatua energiaa verkkoon, suoden näin kuluttaja-pientuottajalle parhaan mahdollisen hyödyn omasta mikrotuotantolaitoksestaan.
Näin syntyisi futurenerginen älytalo ja uusi ajattelu taloussähkön käytöstä. Yksityisellä tähän tuskin vielä on varaa, mutta ainahan sitä voi visioida asioita.

Kai Mattsson

https://www.facebook.com/pages/Meritime/345171735503394

No comments:

Post a Comment